Wat is het verschil tussen financial lease en (full) operational lease?

?mw=560

Auteur | Robin Vink

Als Accountmanager bij DLL Dealer Lease onderhoud ik veel contact met klanten en met mijn kennis over lease probeer ik er zoveel mogelijk verder te helpen. Door te bloggen op het DLL Dealer Blog ben ik in staat om mijn kennis met méér mensen te delen. En dat vind ik mooi. Lees je mee?

Financial lease, operational lease, full operational lease, private lease. Huur, huurkoop of geldlening met pandrecht. Er lijken ontelbaar veel leasevormen te zijn en dat is soms best verwarrend. Wat voor soorten lease zijn er allemaal in Nederland? En welke leasevorm past bij u? Onze accountmanager Robin Vink laat u zien wat financial lease en (full) operational lease inhoudt.

Financial lease (huurkoop)

Laten we beginnen bij de eerste leasevorm: financial lease. Een leasevorm die eerder regel dan uitzondering is in de wereld van lease. De meeste klanten die ik spreek, hebben een financial lease afgesloten. Financial lease heeft echter twee varianten: geldlening met pandrecht en huurkoop. In dit geval heb ik het over huurkoop en dit is wat u moet weten:

 • Belangrijkste kenmerk
  Op het einde van de lease – nadat u alles betaald heeft - bent u volledig eigenaar van het bedrijfsmiddel.
 • Wanneer is het interessant?
  Als u niet de financiële ruimte óf behoefte heeft om in één keer een grote investering te doen.
 • Ook nog even dit
  Tijdens de looptijd bent u economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Daarmee komt u wellicht in aanmerking voor fiscale voordelen. Vraag dit wel altijd na bij uw accountant!

Operational lease

Na financial lease is operational lease de meest voorkomende leasevorm. Ik krijg vaak de vraag wat deze leasevorm precies inhoudt én wat het verschil is tussen operational lease en full operational lease. Ik leg het even uit.

 • Belangrijkste kenmerk
  Op het einde van de lease bent u geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. U heeft echter op dat moment wel de keuze om het bedrijfsmiddel in te leveren, opnieuw te leasen of te kopen van de leasemaatschappij.
 • Wanneer is het interessant?
  Operational lease is vooral interessant als u een bedrijfsmiddel nodig heeft maar er geen eigenaar van wilt zijn. Hierdoor betaalt u alleen voor het gebruik. Daarnaast kunt u na de leaseperiode mogelijk weer in aanmerking komen voor nieuwe bedrijfsmiddelen.
 • Ook nog even dit
  De leasemaatschappij is juridisch en economisch eigenaar waardoor het bedrijfsmiddel niet op uw balans komt te staan.
 • En wat is dan het verschil met full operational lease en operational lease?
  Goede vraag. Full operational lease is eigenlijk een all-inclusive lease. Voor een vast bedrag per maand is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor (bijna) alle kosten die het gebruik van het bedrijfsmiddel met zich meebrengt.

Tot zover de belangrijkste verschillen tussen financial lease en (full) operational lease. Lees ook welke leasevormen we aanbieden bij DLL Dealer Lease. Maakt u lease al bespreekbaar bij uw klanten? Lees anders de 6 tips van onze salesmanager Peter Dijks!